speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

1999.06.18.-Rakin_ponor~LanisteDatum pocetka akcije: 18. 06. 1999
Datum zavrsetka: 21. 06. 1999
Cilj: Opremanje objekta Rakin ponor za ronjenje sifona na iducoj akciji
Vodja ekipe: Aleksandar Milosavljavic - Ceca
Ucesnici: Tamara, Ana Slana, Uros, Sinisa Ognjenovic i Srki

Plan akcije: Ekipa bi na teren otisla Cecinim Landroverom i smestila se u blizini sela Malo Golubinje u neposrednoj blizini objekta. Prvog radnog dana bi objekat bio opremljen, i sifonsko jezero na dnu bi bilo snimljeno po pitanju pogodnosti za ronjenje. Drugog dana bi ostatak ekipe usao u ovaj objekat, a po zelji bi se uradila i druga jama u blizini - Laniste, koju su prethodno opremili clanovi kluba ASAK. Radi se o jamama priblizne dubine od oko 270 m.

Prijavljeni ucesnici: Uros, Guza, Srki, Cobe, Ana Slana, Tamara,

Limit: Zbog ratnih dejstava koji su u toku, ekipa je ogranicena na 6 ljudi.

Rezime: Ekipa je iz Beograda opskrbljena opremom i rostiljskim kobajama krenula 18. posle podne i nakon malih problema sa kolima, predvece stigla do sela Malo Golubinje pored Donjeg Milanovca, u Djerdapskoj klisuri. Logor je podignut na poljani na oko 200 m od ulaza u jamu Rakin ponor. U neposrednoj blizini logora nalazi se kaptiran izvor pitke vode. U goste clanovima SOB-a su dosli Zis, Fric i njegova zena - Asakovci. Tu su razmenjena iskustva i dogovoren dalji rad. Sutradan su Ceca, Uros i Srki krenuli u opremanje jame, sto je islo bez vecih problema, uz intenzivnu upotrebu Hiltija. Po prvi put u istoriji SOB-a, umesto ekspanzionih klinova (spitova) za fiksiranje instalacije za stenu korisceni su boltovi, koji su atestirani na vezbalistu prethodnog vikenda, od strane strucnog tima za cimanje uzeta - Jug (130 kg), Uros (75 kg), Musketar (45 kg) koji su visili i skakakali po istom vise minuta. Boltovi su se veoma dobro pokazali, pogotovu po pitanju efikasnog koriscenja raspolozive elektricne energije Hiltija (svi boltovi do dna jame su udareni Hiltijem). Problem je u jami bilo izvesno lutanje, kao i relativno neprecizna uputstva o izgledu objekta koje Ceca dobio od Asakovaca, sto je zahtevalo naknadno reinstaliranje uzadi. Jama je opremljena do sifonskog jezera i ekipa je izasla napolje za oko 12 sati. Vidljivost u jezeru je procenjena kao slaba (< 1m). Sinisa je postavio zamke za bube. U jami je pronadjeno dosta zivotinjskog sveta i jedna zaba.
Sutradan, Uros i Srki su otisli da urade jamu Laniste, dok su Ceca i Tamara usli u Rakin ponor do izvesne dubine. Uros i Srki su sisli do dna jame i na njemu otkrili potencijalni prolaz kroz vodu. Ideja je da se dalje pokusa sa istrazivanjem ovog dela, uz upotrebu ronilackog odela. Instalacija koju su ostavili Asakovci je dosta problematicna, tako da je na njoj obavljeno vise intervencija, da bi ekipa bezbedno odradila posao u objektu. Za dalji rad clanova SOB-a planira se ponovno opremanje ovog objekta. U ponedeljak, posle kise ekipa je spakovala opremu i stvari i Landroverom se vratila u Beograd.

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs