speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

1999.07.15.-Rakin_ponor(RASPREMANjE)Datum pocetka akcije: 15. 07. 1999
Datum zavrsetka: 17. 07. 1999
Cilj: Raspremanje Rakinog ponora
Vodja ekipe: Aleksandar Milosavljevic - Ceca
Ucesnici: Ana Slana, Uros i Srki

Plan akcije: S obzirom da se broj clanova ekipe osuo kao i to da je zbog poslednjh padavina neizvesna situacija u sifonu na dnu jame prvobitni plan akcije je promenjen. Ronjenje se odlaze za septembar i ekipa bi trebalo da ode na teren da raspremi jamu Rakin ponor.

Prijavljeni ucesnici: Uros, Ana Slana i Srki

Limit: Nema ogranicenja

Rezime:

Ekipa je krenula Cecinim Land Roverom na teren u cetvrtak, oko 15 casova. Posle obilaska supermarketa i pijace, opskrbljeni kobajama i paradajzom zapocet je vec poznat put na Miroc. Vreme je bilo veoma lepo, i nakon javljanja SUP-u u Donjem Milanovcu, ljudstvo je stiglo do sela Malo Golubinje i smestilo se na istoj livadi kao i ranije. Podignut je logor i zpaljena vatra, na kojoj su stradale prve kobaje. Ujutro se ekipa opremila i krenula u objekat sa ciljem da iz njega izvuce oko 350 m uzeta.
Relativno lako se stiglo do dna, gde je Ceca, nakon vizuelne inspekcije sifona ustanovio da su uslovi za ronjenje ipak bili vrlo dobri, tako da je jedino opravdanje za neizvodjenje ronjenja nedostatak ljudi za cimanje boca, s obzirom da su se na prethodne tri akcije u ovoj jami izredjali gotovo svi u SOB-u koji mogu da drze malpu. Utehe radi, dogovoreno je da se eventualno u septembru izvede jedna duza akcija u kojoj ce se preroniti sifon. Nakon inspekcije sifona i ritualnog unistavanja bonzita na dnu jame, prva je Anci krenula da izlazi, a potom Srki, Uros i Ceca. Prvih 60 m jame je raspremio Ceca, a ostalih 200 m Uros i Srki. Inace jama je bila znatno suvlja nego prethodnih puta. Anci se izzgubila na oko 100 metara pre izlaza, tako da su je sustigli Uros i Srki. Oni su kao i uvek imali avanturu sa svetlom, tako da su poslednjih 60 m jame (tri vertikale) izasli uz upotrebu Uroseve (istrosene) elektricne lampe pri prelaski spita i na pipanje. Uzad je iz jame izvucena i slozena pod svetloscu zvezda.
Silazak do dna, ispitivanje sifona i raspremanja objekta je trajalo oko 8 i po sati. Fisma se pokazala kao poslovicno dobra lampa time sto se (gotovo) kompletan rad u objektu izveo samo sa jednim punjenjem. Sutradan, oprema je sredjena i Ceca je napravio plan opremanja objekta. Potom se ekipa spakovala krenuvsi za Beograd, usput svrativsi do Lepenskog Vira. U Beograd se stiglo oko 18:30.

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs