speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

1999.09.15.-Cerje(PECINA)Datum pocetka akcije: 15. 09. 1999
Datum zavrsetka: 18. 09. 1999
Cilj: Speleobiolosko istrazivanje u jamama oko Cerjanke i samoj Cerjanki. Ronjenje u vrelima Kravlje i Tupilo
Vodja ekipe: Uros
Ucesnici: Olja, Uske, Sinisa, Ceca i Tamara.


Plan akcije: Ekipa putuje Cecinim Landroverom. Smestaj je u skoli u Cerju. Prva dva dana se postavljaju zamke u Cerjanskoj propasi i jami kod Kravlja (130m i 90m). Poslednja dva dana se postavljaju zamke u Cerjanskoj pecini. Akcija se izvodi za potrebe Zavoda za zastitu prirode i u celini je sponzorisana. Ceca roni u vrelu Kravlje i Tupilo. Potom se pridruzuje ekipi u Cerjanki.

Limit: Ogranicen broj ljudi na 4.

Status akcije:

31. VIII - Najavljena
14. IX - Potvrdjena
15. IX - Krenula

Rezime: Ekipa je po planu, u sredu ujutro na teren otisla Cecinim Landroverom. Podrska u vidu terenskog vozila (dogovor sa Zavodom za zastitu prirode) je izostala, tako da je do sela Cerje ekipu i dalje vozio Ceca. Smestaj je bio u selu Cerje u lokalnoj skoli. U prva dva dana su opremljene su dve jame u blizini Cerjanske pecine i kompletna ekipa ih je obisla. Postavljene su sve planirane zamke (Sinisa). U petak je ekipa usla u Cerjansku pecinu i obisla kompletan objekat, ukljucujuci i nove kanale koje je otkrio i istrazio ASAK. Postavljeno je preko 60 zamki za insekte. U skladu sa zahtevom Zavoda za zastitu prirode, u zamkama je korisceno posloljeno sirce, tako da se uhvacene bubice mogu dugo odrzati. Ideja je da se zamke vade tek na prolece. Ekipa je koristila ronilacku opremu za savladavanje ulaznog potopljenog dela pecin. Za obilazak i rad bilo je potrebno oko 12 sati. Instalacija koju je ASAK ostavio je dosta problematicna, tako da je uglavno bila zaobidjena.
Poslednjeg dana izvrseno je speleoronjenje vrela Kravlja i Topilo. Zarenjeno je do dubine na kojoj je ustanovljena nulta vidljivost, tako da se zbog bezbednosti odustalo od daljeg napredovanja. Ronili su Ceca i Uros.

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs