speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

1999.12.30.-Buronov_ponor(NOVA_GODINA)Datum pocetka akcije: 30. 12. 1999.
Datum zavrsetka: 03. 01. 2000.
Cilj: Docek Nove godine u Buronovom ponoru
Vodja ekipe: Uros Aksamovic
Ucesnici: Olja, Ivona, Sandra, Musketar, Jera, Srki

Plan akcije:
Deo ekipe bi na teren otisao busom a drugi deo Urosevim Trabantom. Smestaj bi bio u skoli u selu Veliki Strbac. 31. decembra bi se uslo u objekat koji su Asakovci ostavili ranije opremljenim, dospelo do krajnje dostupne tacke i tu obelezio dolazak 2000 - ite. Sutradan bi se obisla pecina na Dunavu i u zavisnosti od vremenskih prilika i raspolozenja ucesnika odredio jos neki cilj. Povratak je planiran za 3. ili 4. januar.

Prijavljeni ucesnici:
Srki, Olja, Ivona, Musketar, Borac, Sandra i Jera iz ASAK-a. Pozvani su prijatelji iz ASAK-a.

Limit: Do 10 ljudi u zbiru.

Rezime: Ekipa je iz Beograda opskrbljena opremom, gomilom hrane i SVHS kamerom Nese Petrica (RTS-Avantura) krenula na put. Za potrebe lakse orjentacije na terenu konsultovani su Asakovci (Vlada i Fric), a poveden je i "zivi jezik" - Jera. Da bi se olaksala koordinacija dve ekipe na terenu (autobuske i trabantske) koriscene su ukt-radiostanice. Oko ponoci 30. XII svi smo bili u zagrejanoj skoli u selu Strbac. Kola su ostavljena kod Ivankine cerke u kuci pored dunavske magistrale. Na Mirocu je bilo jedno 20 cm snega i dosta hladno.
U Burona se tesko natovareno hranom i vinima uslo oko 18:30. Uros je bio glavni petljac oko kamere, tako da se dosta dugo provlacilo kroz pecinu. Usput je snimano sve i svasta, od puzanja kroz Stazu slonova, preko slepih miseva, do spustanja niz instalaciju od uzadi. Ekipa je relativno lagodno napredovala kroz objekat i pored povremeno problematicne instalacije. Vode gotovo da i nije bilo. Do jezera sa gumom se stiglo oko 23:30. Tada nas je malo uhvatila panika da necemo stici do nekog lepog mesta pogodnog za docek dvehiljadite. Ipak, uz dosta cimanja prebacili smo se sa sve klopom i kamerom preko jezera i montirali se u lepoj dvorani iza njega. U kanalu koji dalje sledi osetila se povisena koncentracija CO2 (gasile su se fisme i neki od nas su se zalili na glavobolju). Zato smo se vratili do dvorane sa salivima, rasporedili kolace i vina i docekali novu godinu. Potom je usledio povratak. Kompletna ekipa je bila u skoli nakon 14 sati provedenih u objektu.
Posle spavanja i prezderavanja, pao je dogovor da se popnemo na najvisi vrh Miroca - Veliki Strbac. Uz dosta bauljana i lutanja po sumi i proplancima, prcenja snega na neki mestima do pola butine, ekipa se uspentrala na vrh, poplasivsi divokozu. Dan je bio izuzetno lep i pogled sa Stpca je vrlo upecatljiv. I ovo je zabelezeno kamerom. Do mraka ekipa se vratila u skolu, druzila se sa mestanima i bacila u vrece. Sutradan, 3. I deo ekipe je otisao busom kuci, a nas par je jos malo njuskao okolo. Prvo smo (bezuspesno) trazili Trajanovu tablu (u stvari ukapirali smo gde je i da do nje ne moze zimi da se dodje), potom obisli pecinicu kod skretanja za Veliki Strbac i na kraju otisli do Golubacke tvrdjave. Popeli smo se na jednu od gornjih kula i uzivali u krajoliku. Posle smo se zavukli u podzemlje do samog Dunava. Posto nista nismo nasli krenuli smo kuci, dosavsi u Beograd oko 20:30.

buron (12).jpg buron (10).jpg buron (14).jpg buron (5).jpg buron (3).jpg buron.jpg buron (13).jpg buron (8).jpg buron (1).jpg buron (6).jpg buron (18).jpg buron (9).jpg buron (7).jpg buron (11).jpg buron (15).jpg buron (16).jpg buron (4).jpg buron (17).jpg buron (2).jpg

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs