speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

2000.04.28.-Beljanica(KURS)Datum početka akcije: 28. april 2000.
Datum završetka: 2. maj 2000.
Cilj: Praktični deo kursa za speleologe
pripravnike. Takođe ronjeno je vrelo
Krupaje
Vođa kursista: Mirović Dragan - Mire, speleolog instruktor.
Vođa speleoronilačke ekipe: Milosavljević Aleksandar - Ceca
Učesnici: 28 tečajaca i 19 članova SOB-a

Rezime: Posle jedne godine pauze, zbor rata, provera prakticnih znanja o boravku u prirodi, pronalazenju i istrazivanju speleoloskih objekata i njihovom kartiranju izvrsena je u pecinama na Beljnici: Velikoj Atuli, Omladinskoj,Vlaskoj i Caninoj pecini.
Deo ekipe je na Beljanicu dosao vozom preko Markovca a deo ekipe kolima. Smestaj je bio u planinarskom domu nad Lisinama, kod Nindze. Tecajci su podeljeni na tri grupe, koje su vodili po 4 starija SOB-ovca. Neki od njih su to radili po prvi put, bez prisustva starijih clanova. Vreme je bilo izvanredno, sem poslednjheg dana kada je oko pola sata padala kisa, da bi se potom opet razvedrilo. Mirovic je obnovio markacije do Atule, a Srki je obelezio put do Vlaske pecine. Rad u objektima je prosao bez gubitaka. Odusevljene tecajce potpuno primljene na pecinarenje je bilo tesko drzati pod kontrolom u objektima. Navala poskoka. Jedan ubijen u dvoristu samog planinarskog doma i odran od strane nekog naoruzanog lika zvanog Rus.
Speleolronilacka ekipa je ronila vrelo Krupaje. Ceca je slavio rodjendan uz prase i pivo. Deo kreveta u domu je greskom PSD "Beljanica" izdat nama i clanovima Pobede, tako da se poslednje noci, kada su pobedasi dosli, malo spavalo...Prvomajski uranak je protekao isto kao i ranijih godina,sa gomilom raspojasanih i dosta bezobraznih izletnika, koji su iza sebe ostavili pustos.
Kritican je bio prevoz za povratak kuci, ali uz malo Miretovih munja nadjeno je resenje, tako da se banda uspesno vratila kuci, mada je izostala tradiocionalna masovna poseta Resavskoj pecini, sem nekoliko clanova koji su to ipak izveli.... Mala ali odabrana grupa pecinara overila je poslasticarnicu kod Zokija u Kragujevcu, uverivsi se da se tamo jos uvek pravi najbolji sladoled u sve manjoj drzavi...Usput je posecen istureni predstavnik SOB-a Arci.
beljanica (8).jpg beljanica (11).jpg beljanica (4).jpg beljanica (9).jpg beljanica (3).jpg beljanica (1).jpg beljanica (6).jpg beljanica (10).jpg beljanica (7).jpg beljanica.jpg beljanica (2).jpg beljanica (5).jpg

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs