speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

2001.02.24.-Prokletije(ZIMSKI_TREKING)Datum pocetka akcije: 24.02.2001
Datum zavrsetka: 1.3.2001
Cilj: Uspon na Severni vrh Karanfila, upoznavanje terena Lokacija: masiv Prokletija, dolina Grbaja.
Vodja ekipe: Zorić Boris
Ucesnici: Zoran Simić, Nebojša Filipović, Budimir Srđan, Jug Vujasinović
Transport: javni prevoz (voz, autobus, taxi)
Oprema: lična, bivak, tehnička

Rezime:

Subota: Skupljanje ekipe u 21.00 ispred "plavog voza". Polazak barskim vozom 813 u 21.50 .

Nedelja: Dolazak u Bjelo Polje oko 3.30 . Dalji transport je bio taxi kombijem do Berana, gde se preselo u isti do Gusinja. U Gusinju stanuje Radonja Šekularac-Šeki, od koga je uzet ključ od doma u Grbaji. Pri dolasku ekipa je zatekla uredno sređen dom, koga je ostavila u istom stanju. Tog dana ekipa je uspela da sakupi i iseče drva koja su korišćena naredna 4 dana. Od ranog jutra padala je kiša i susnežica, koja je u podnevnim časovima prešla u sneg.

Ponedeljak: Po povoljnom, ali dubokom 50-ak santima, snegu ekipa se ispela do Pečurke, kroz Krošnju, između vrha Očnjak (2180 m) i grebena Koplja. Ovaj uspon je bio predvi|en da bi se isprtilo i olakšao sledeći uspon na Severni vrh Karanfila (2460 m). Pri silasku jedan član ekipe se spuštao bordom, pri čemu se potvrdila konstantacija da su tereni za skijanje stvarno perspektivni. Ceo dan je pomalo sipio sneg, da bi kasno popodne pojačao (i skroz "upropastio" isprćenu stazu). Tokom noći palo je novih 50-ak santima snega, i stvorio vrlo nepogodne uslove za pešačenje lavinoznim terenima.

Utorak: Zbog lošeg vremena rekognosciralo se u dolini, tačnije popelo se uz Jagnjicar, do obližnjeg okna. Ceo dan padao je sneg. Noć je ipak bila vedra.

Sreda: Ekipa se ispela na Volušnicu (1795 m). Stazom kroz šumu i dalje preko platoa, ekipa se uspela izvući kroz dubok sneg. Do 14 časova je bilo vedro i sunčano, da bi se onda vreme naglo pogoršalo.

Četvrtak: Oko 5 časova ekipa je krenula ka Gusinju, da bi stigla na bus u 6.30. Voz iz Bjelog Polja za Beograd je krenuo u 11.20. I tada je ekipu ispratio sneg i kiša.


Napomene:
Ako neko naumi da krene vozom, a želi što jeftinije da prođe, evo par saveta. Pri kupovini vozne karte se naglasi da želite da uzmete grupnu kartu (više od 3 čoveka), koja je jeftinija za 20%. Takođe, ako se u agencijama Jugoslovenske železnice izvadi propusnica, koja važi za osobe do 26 godina, karta izađe 30% jeftinija. Vozna karta Beograd - Bjelo Polje je oko 9 dm.
Ispred železničke stanice u Bjelom Polju uvek ima taxi kombi, tako da postoji stalna veza prema okolnim mestima. Takođe i ispred autobuske stanice (ako se mozda ide iz Beograda autobusom) u Beranama uvek stoji taxi kombi. Cena taxi kombija i lokalnih buseva je ista otprilike, i iznosi: od Bjelog Polja do Berana 3 dm, od Berana do Gusinja 5 dm.
Radonja Šekularac-Šeki je meštanin, domaćin kod koga stoji ključ od planinarskog doma u Grbaji, koji je u vlasništvu PSD "Radnički".
Od Gusinja do planinarskog doma ima oko 7.5 km, pri čemu 2/3 je asfaltiran put (verovatno u dogovoru sa taksistom moglo bi se dovesti dotle), a ostatak puta je makadamski. Pri povratku na vešem delu tog puta sneg je bio očišćen.
Svakih tri-četri dana u obilazak su dolazili vojnici iz obližnje karaule, kojima je isto dat dopis o akciji, kao i milicijskoj stanici u Gusinju.


prokletije.jpg prokletije (7).jpg prokletije (12).jpg prokletije (14).jpg prokletije (5).jpg prokletije (16).jpg prokletije (13).jpg prokletije (8).jpg prokletije (17).jpg prokletije (4).jpg prokletije (9).jpg prokletije (3).jpg prokletije (2).jpg prokletije (15).jpg prokletije (6).jpg prokletije (10).jpg prokletije (1).jpg prokletije (11).jpg

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs