speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

2006.02.17.-MackaticaNa osnovu poziva da ispita konfiguraciju i stanje podzemnog dela rudnika u Mačkatici SOB je u periodu od 17. do 19. februara 2006. organizovao i izveo preliminarno istraživanje.
Ekipu je činilo četiri člana SOB-a (Sima, Uroš, Musketar i Pop) i troje gostiju (Vesna, Pera i Fića)

Kratka istorija rudnika

Rudnik “Mačkatica” otvoren je 1941. godine, tokom okupacije Srbije. Nekoliko godina pre rata nemačka firma je od Kraljevine Jugoslavije dobila koncesiju za eksploataciju ruda u Mačkatici. Međutim, rudnik je formiran tek nakon okupiranja Jugoslavije 1941. Napravljeno je veliko rudarsko naselje, moderni put, žičara duga oko 6km za snabdevanje naselja i transport ljudi i kompletna infrastruktura. Ostao je nezavršen samo dvodelni tunel koji je trebalo da spoji 1., najniži nivo rudnika i željezničku prugu kod Surdulice.

Molibden, volfram i još 10 različitih metala izdvajano je iz rude iz Mačkatice. Podzemni kop, prema dostupnim podacima nije bio dovoljno ekonomičan čak i u tim prvim godinama eksploatacije i još pre kraja rata proizvodnja se većim delom preorijentisala na površinski kop čiji se tragovi i danas mogu videti u vidu terasa na stranama brda, sada već obraslih retkom šumom.

I podzemni i površinski kop bili su aktivni još 5 ili 6 godina nakon oslobođenja. Rudnik je definitivno zatvoren 1950. godine.

Kompletna instalacija rudnika (motori, koturače, kompresori, ventilacija, transportni uređaji, rudnička željeznica, itd.) je razmontirana. Najverovatnije je istu sudbinu doživela i žičara, čiji se delovi mogu videti i danas – betonski noseći stubovi i okretnice.

Ekipa SOB-a je obišla lakše prohodni deo kanala rudnika u ukupno tri nivoa, precizno utvrdila položaje rudničkih otvora, utvrdila trenutno hidrološko stanje u rudniku, izradila plan obiđenih kanala i utvrdila mogućnosti i smernice za dalje istraživanje.

Kanali u 1. i 2. nivou su velikih dimenzija (širine i do 14m, visine 6m), kompletno su ozidani kamenim blokovima i veoma dobro očuvani. Postoje i dva vertikalna okna širina oko 5m i približnih dubina 70 i 150m, takođe potpuno obložena kamenom i betonom.

Rudnik ima i specifičan koralni nakit – sloj kristala različitih boja nataloženih po zidovima i tavanici.
Ukupno je obiđeno i istraženo preko 1.5km kanala samog rudnika, kao i oko 2km nezavršenih transportnih tunela od Mačkatice ka Surdulici.

SOB se ovom prilikom zahvaljuje g. Milosavljeviću, vlasniku restorana “Golf” iz Vladičinog Hana, na sponzorisanju i pripremanju kompletne ishrane za učesnike akcije, kao i na gostoprimstvu i pomoći uopšte tokom boravka naše ekipe na terenu.
mackatica (18).JPG mackatica (5).JPG mackatica (2).JPG mackatica (7).JPG mackatica (20).JPG mackatica (22).JPG mackatica (21).JPG mackatica (11).JPG mackatica (28).JPG mackatica (9).JPG mackatica (24).JPG mackatica (23).JPG mackatica (19).JPG mackatica (8).JPG mackatica (3).JPG mackatica (27).JPG mackatica (6).JPG mackatica.JPG mackatica (17).JPG mackatica (1).JPG mackatica (4).JPG mackatica (26).JPG mackatica (16).JPG mackatica (13).JPG mackatica (10).JPG mackatica (14).JPG mackatica (12).JPG mackatica (25).JPG mackatica (29).JPG mackatica (15).JPG

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs