speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

2006.07.21.-Faca_sora(JAMA)SOB je za vikend 21.- 23. jula 2006. organizovao i izveo istraživačko-trenažnu akciju u jami Faca Šora na Miroču.

Cilj akcije bio je potpuno topografsko snimanje jame, izrada plana i tehničkog plana jame, kao i uvežbavanje tehnika rada u jami i snimanja speleoloških objekata.

Ekipa (Uške, Musketar, Predator, Bilja) se do Miroča prevezla terenskim vozilom (Musketarovom Nivom) i smestila, prema planu, u dvorištu škole u Kopanoj Glavici, kod naših uobičajenih, ljubaznih domaćina. Nakon noćenja i pakovanja opreme prema oskudnim usmenim uputstvima prethodnih ekipa, u jamu se ušlo u subotu oko podneva. Ekipa se podelila na dva tima od kojih je jedan opremao jamu, a drugi crtao, uz dogovor da se članovi timova po potrebi smenjuju na dužnostima. Teret transporta ekipne opreme je na ravne časti izdeljen između svih članova ekipe.

Snimanje se radilo uporedo sa opremanjem jame, u cilju maksimalne efikasnosti u radu (duži periodi potrebni opremačkom delu ekipe za opremanje vertikala približno su jednaki onima potrebnim snimačkoj ekipi za složenije, horizontalne delove kanala).

Nažalost, već u prvom velikom oknu bilo je jasno da je količina vode znatno veća nego što je pretpostavljeno. Međutim izuzetno neprijatno iznenađenje bila je velika količina vode u uskom delu kanala koja je onemogućila ekipi dalji prolaz. Visok nivo vode i velika količina nanosa nagoveštavali su da je na ovom uskom delu formiran i sifon, ili, u najboljem slučaju da je za dalje napredovanje neophodno delimično otkopavanje prolaza i-ili plivanje što sa raspoloživom opremom i vremenom nije dolazilo u obzir.

Tako, posle kratkog predaha na dubini od 134m ekipa je krenula nazad, uz raspremanje objekta. Ekipa je sa radom završila u kasno popodne.

Rezultat: prvi deo jame (do dna prvog velikog okna) je snimljen, i napravljen je precizan tehnički plan do dubine od 134m. (od ukupno 266m prema objavljenim podacima (ASAK)) Utvrđeni su i zadaci za budući rad u ovom objektu, a lepo vreme, vedra atmosfera i dobra klopa duž Đerdapske magistrale ublažili su razočarenje ekipe zbog nemogućnosti ispunjenja prvobitnog plana.

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs